Friday, January 29, 2016

Matkamessut

Kävimme matkamessuilla

Paras kotimainen osasto oli mielestäni Oulun osasto, siellä oli pieni suljettu "teltta" jossa pyöri kolme erilaista videota Oulun seudun matkailuun liittyen. Oulun osastolle myös toivotettiin jokainen henkilökohtaisesti tervetulleeksi hassuun virka-asuun pukeutuneen miehen toimesta. En tiedä mikä virka-asu oli kyseessä mutta se oli sininen ja perinteikkään näköinen. Oulun osastolla oli panostettu hyvin houkuttelevuuteen ja ulkonäköön.




Paras ulkomainen osasto oli mielestäni Amerikan matkailun osasto jossa oli monta maata. Keskellä oli pitkä tekolaguuni jossa seisoi flamingoja ja seilasi laivoja. Alueella oli paljon tekokasveja ja aurinkovarjoja ja tuoleja. Laguunin ympärillä oli eri maiden pisteitä pienissä olkimajoissa jotka toivat tunnelmaa ja houkuttelivat tutustumaan paremmin kohteisiin. Sisustukseen ja viihtyvyyteen oli todellakin panostettu ja osastolla oli vehreä rantalomatunnelma.



Huonoin kotimainen osasto oli mielestäni Tulli. Tullin osastolla oli tuotu tullikoira, jonka ihmettelijät peitti koko tullin tiskin eikä tiskille päässyt hakemaan esitteitä eikä juttelemaan virkailijalle.
Huonoin ulkomainen osasto oli taas Australia ja Uusi-Seelanti. Pisteet olivat liian pienet ja ulosanti oli köyhä. 

Osaston houkuttelevuus riippuu pitkälti ulkonäöllisistä tekijöistä. Näyttävimmät osastot houkuttelee ja jää parhaiten mieleen. Koristelun pitää olla sopusointuinen mutta värikäs. Myös maan nimi on hyvä olla tarpeeksi isolla ja tarpeeksi korkealle sijoitettu että sen näkee kaukaa. Esittelijöitä pitää olla tarpeeksi ja heidän tulisi ottaa asiakkaat huomioon. Esitteitä pitää olla tarpeeksi paljon ja tarpeeksi erilaisia. On isoa plussaa jos osastolta saa jotain muuta ilmaista materiaa esim rekvisiittaa tai kyseisen maan herkkuja.

Omaa osastoa suunnitellessa ja tehdessä panostaisin ennen kaikkia ulkonäköön, ilmaiseen materiaan ja esittelijöihin. Osaston nimen näkisi jo kaukaa ja sinne löytäisi helposti. Osastolla otettaisiin jokainen asiakas iloisesti vastaan ja tarjottaisiin syötävää. Pisteellä olisi myös monipuolisesti esitteitä.
 


Monday, January 4, 2016

TOPPI!

Moikka!
3. jakso oli työssäoppimisjakso. Olin topissa Miriam'sissa. Se meni oikein hyvin. Pari ensimmäistä päivää oli kaikista raskaimmat, sitten pääsi hyvään tatsiin eikä ottanut liikaa stressiä työjutuista. Raskainta oli iltavuorot. Työpaikalla oli hyvä työilmapiiri ja kivat työkaverit. Opin työjaksolla todella paljon kahvilatyöskentelystä. Aamuvuorossa opin tekemään sämpylät ja laittamaan ne vitriiniin nätisti, pilkkomaan salaattiainekset ja laittamaan ne esille oikein "salaattibaariin" eli viilentävään laitteeseen josta ne kootaan erilaisiksi salaateiksi asiakkaan tilauksen mukaan. Aamuvuoroon kuuluu myös lounaspöydän valmistelu eli leipien, voiden, kahvin, teen, keiton mahdollinen valmistaminen ja esille laittaminen.
Asiakaspalvelu sujui minulta luontevasti heti alusta lähtien. Pöytiin sai viedä tilauksia jo ekana päivänä paljon. Parin ekan päivän aikana unohtelin vielä ottaa numerolapun pöydästä pois mutta sekin tuli pian rutiinilla. Puolessa välissä toppia minulle opetettiin kassan käyttöä. Se oli ensin vaikeaa ja pelottavaa mutta opin sen nopeasti. Oli mukavaa kun ei tarvinnut enää pyytää muita kassalle sen takia ettei itse osaa käyttää kassaa.
Yleisiä työtehtäviäni oli tiskata, hakea astioita pöydistä, viedä tilauksia, tehdä tilauksia, pilkkoa salaattiaineksia ja olla kassalla. Iltavuoroon kuului myös lounaspöydän purkaminen eli noin kello 14 keitto, leivät ja voit pois ja pöydän pyyhkiminen. Puoli kolmelta myös teet ja kahvit otetaan pois esiltä. Iltavuorossa myös suljetaan kahvila, eli pöydät ja lattiat pyyhitään ja tiskataan kaikki tiski pois. Astianpesukone puhdistetaan myös. Iltavuorot oli siitä kivoja että niistä sai syömisiä kotiin vietäviksi. :) Kaiken kaikkiaan top-jakso meni tosi hyvin ja sain näytöstä K3.